abc-366418_1920
Źródło: Obraz Elien Smid z Pixabay

Turystyczne ABC... czyli krótki alfabetyczny samouczek dla podróżnych!

26 Sierpnia 2020

Czy kiedy korzystasz z usług biura podróży lub np. czytasz turystyczną prasówkę nie pomyślałeś nigdy - co właściwie to słowo oznacza? czy to skrót myślowy?

Czy ona mówi do mnie w jakimś w obcym języku? Od dziś turystyczne ABC będziesz mieć już w małym palcu. Przedstawiam krótki alfabetyczny samouczek turystyczny!

Słowniczek turystyczny

  • ALL INCLUSIVE - tzw. "wszystko wliczone w cenę" - formuła ta oznacza z reguły wyżywienie w postaci śniadań, obiadów i kolacji a także nielimitowanych napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz przekąsek.
  • BOARDING PASS/BOARDING CARD - karta pokładowa, którą pasażer otrzymuje podczas odprawy biletowo-bagażowej lub podczas odprawy online. Karta uprawnia do przejścia przez kontrolę bezpieczeństwa i wejście na pokład samolotu.
  • CITY BREAK - krótki, zwykle weekendowy wypad np. do jednego z większych europejskich miast (Rzymu, Aten czy Barcelony).
  • DELUXE ROOM - kategoria pokoju hotelowego, zwykle jest on nowocześniejszy od pokoju standard lub np. posiada korzystniejszy widok.
  • EXTRA BED - dostawka (dodatkowe łóżko w pokoju hotelowym).
  • FREE SKI - promocyjne oferty zimowe na rozpoczęcie i zakończenie sezonu z karnetem narciarskim w cenie pobytu, oferowane głównie we Włoszech.
  • GATE - bramka lotniskowa, znajdująca się tuż przed wyjściem z hali odlotów do rękawa prowadzącego do samolotu albo do autobusu, który zawozi do niego pasażerów. Numer bramki drukuje się na karcie pokładowej.
  • HALF BOARD - wyżywienie HB czyli 2 posiłki (najczęściej są to śniadania i obiadokolacje).
  • INFANT - niemowlę, które nie ukończyło 2 roku życia, nie posiadające swojego miejsca w samolocie (podróżujące na kolanach osoby dorosłej).
  • JUNIOR SUITE - rodzaj pokoju hotelowego z wydzieloną częścią dzienną i częścią sypialną.
  • KONTYNENTALNE ŚNIADANIE - podawane głównie w krajach Basenu Morza Śródziemnego, składające się z podstawowych produktów: pieczywa i dodatków do niego (masło, miód, dżem) oraz kawy, herbaty, soku i wody. Czasem wzbogacone o wędliny lub ser, jajecznicę czy parówki. Z reguły serwowane przez obsługę.
  • LAST MINUTE - promocyjne oferty wyjazdów z ostatniej chwili, często zakupione tuż przed wylotem, w obniżonej cenie.
  • MAIN BUILDING - budynek główny w danym obiekcie.
  • NADBAGAŻ - bagaż przekraczający dozwolony limit wagowy, przewożony za dodatkową opłatą.
  • OVERBOOKING - proces przyjęcia przez linie lotnicze czy hotelarza większej ilości rezerwacji w stosunku do rzeczywistej liczby posiadanych miejsc np. w samolocie czy danym obiekcie.
  • PIR - Property Irregularity Report czyli formularz zgłoszenia utraty lub uszkodzenia bagażu, wypełniany na lotnisku przez turystę.
  • QR KOD - wygenerowany indywidualny kod kreskowy uzyskiwany po wypełnieniu przez turystę formularza online, wymagany min. przed wyjazdem do Grecji czy Hiszpanii.
  • ROOMING LIST - lista z wykazem aktualnych klientów hotelu i rozpiską zajmowanych przez nich pokoi.
  • SGL - pokój 1-osobowy, zazwyczaj wiąże się z dodatkową opłatą.
  • TFG - Turystyczny Fundusz Gwarancyjny tzw II filar zabezpieczenia finansowego imprez turystycznych czyli alternatywna ochrona dla turystów w razie niewypłacalności biura podróży. Obowiązkowa składka na fundusz doliczana jest do ceny naszego wyjazdu.
  • UPGRADE - odnosi się zwykle do podwyższenia standardu zarezerwowanego pokoju lub usługi.
  • VOUCHER - kupon/bon umożliwiający zrealizowanie świadczenia zamówionego przez biuro podróży u zagranicznego kontrahenta.
  • WIZA - pisemne zezwolenie na przekroczenie granicy danego państwa lub pobyt na jego terenie, uzyskiwane na przejściach granicznych lub on-line.
  • ZAKWATEROWANIE - rozpoczęcie korzystania z doby hotelowej i związanych z nią świadczeń (przykładowo otrzymujemy klucze/kartę do pokoju i opaskę all inclusive). Z reguły doba hotelowa zaczyna się w godzinach 14:00-15:00.

Następny artykuł